Kookplaten
Kookplaat
Koken moet gemakkelijk èn leuk zijn. Op drukke dagen moet het mogelijk zijn snel iets te kunnen opwarmen, maar het is ook leuk om in het weekend weer eens een exclusieve maaltijd te bereiden, eventueel vrienden uit te nodigen en er een gezellige avond van te maken. Sommige mensen kiezen ervoor om voor beide gelegenheden verschillende kookapparaten aan te schaffen, anderen vinden één apparaat met meerdere mogelijkheden juist ideaal. Iets wat in ieder geval niet mag ontbreken in uw keuken, is een kookplaat. Hieronder staat alles wat u moet weten voordat u deze gaat aanschaffen.
Gas kookplaat of elektrische kookplaat?
Dit is de meest voor de hand liggende vraag die u uzelf moet stellen alvorens op zoek te gaan naar een geschikte kookplaat. Kiest u voor een makkelijk bedienbare gas kookplaat, of voor voor de wat geavanceerdere elektrische kookplaat? Om de keuze wat makkelijker voor u te maken, zijn hieronder de voor- en nadelen van gas en elektra en de verschillende modellen voor u op een rijtje gezet.
Gas kookplaat
Het ouderwetse gasfornuis is welbekend. Het is echter onterecht om gaskookplaten nog te associeren met oudbollig. Er zijn namelijk tegenwoordig ook diverse moderne gaskooksystemen, meestal met meer dan 4 pitten, verkijgbaar. Koken op gas is nog steeds het meest populair en wel om de volgende redenen:
- het is makkelijk te bedienen
- de warmte valt redelijk goed te regelen
- een gaskookplaat is snel op temperatuur
- het is goedkoop in aanschaf en gebruik
- u hoeft er geen speciale pannen voor aan te schaffen
- het aansluiten is makkelijk, omdat de meeste keukens van een gasleiding voorzien zijn
- de moderne uitvoeringen zijn veiliger gemaakt
Nadelen gas kookplaat
het open vuur kan risico’s met zich mee brengen, zorg daarom dat uw keuken een goede ventilatie heeft en/of dat u over een goede afzuigkap beschikt
- de temperatuur kan niet precies geregeld worden
- het schoonmaken van een gaskookplaat kan een vervelend karwei zijn
- een gaskookplaat heeft toevoer van aardgas of propaan nodig
Een gaskookplaat kan worden ingeschakeld door middel van vonkontsteking en u kunt deze kookplaat bedienen met uitwendige draaiknoppen.
Elektrische Kookplaat
Er zijn verschillende systemen voor het koken op elektriciteit en bij elk systeem is de manier waarop je kookt weer anders.
Voordelen elektrische kookplaat
- De temperatuur valt preciezer en beter te regelen
- Het onderhoud vergt weinig werk
- De kook/braadzones verschillen meestal van grootte, zo heeft u voor elke maat pan een geschikte zone en verspilt u geen energie
Nadelen elektrische kookplaat
- De kookzones hebben wat tijd nodig om af te koelen
- Vet- of waterdruppels kunnen in het glas branden
- Gebruikt (met name de keramische kookplaten) meer energie dan de gaskookplaat
- De oorspronkelijke kookplaat, bestaande uit vier kookzones van platen of spiralen, is eigenlijk een beetje uit.
Hoe werkt de elektrische kookplaat
De verwarming gaat bij deze kookplaat via geleiding en zowel het opwarmen als afkoelen gaat niet erg snel. Dit kunt u als een nadeel zien, maar het kan soms ook best handig zijn: doordat de pitten nog een tijdje warm blijven, kunt u bijvoorbeeld een soep of saus nog even laten doorkoken. Toch lijken de voordelen niet op te wegen tegen de nadelen: zo is de reactie op de warmteregeling erg traag, zijn de pitten niet makkelijk schoon te houden en verbruikt de elektrische kookplaat veel stroom.
Bediening
U kunt de warmte regelen met externe knoppen.
Keramische kookplaat
Wilt u liever een kookplaat die wat moderner, zuiniger en sneller is? Ga dan eens kijken naar een keramische kookplaat opelektriciteit
Hoe werkt de keramische kookplaat
Het bereiden van een maaltijd gaat in principe hetzelfde als bij de traditionele elektrische kookplaat, alleen wordt bij de keramische kookplaat het vitro-keramische glas verwarmd door straling, in plaats van geleiding. Op de plaat zijn de kookelementen die door lijnen zijn aangegeven. De kookzones worden rood wanneer deze geleidelijk opwarmen. Na gebruik koelen deze ook langzaam weer af en om brandwonden te voorkomen, valt er aan de indicatielampjes te zien welke zones nog warm zijn. Als er per ongeluk iets is overgekookt, of er bij het bakken vetdruppels op de glasplaat zijn gespat, moet u wel voorkomen dat het water of het vet in het glas brandt. Verder zijn niet alle pannen geschikt voor het koken op een vitro-keramische glasplaat.
Bediening van de keramische kookplaat
Een keramische kookplaat kan zowel externe knoppen als een touchbediening hebben.
Inductie kookplaat
Dit systeem voegt alle voordelen van de gaskookplaat en de elektrische kookplaat samen en maakt gebruik van een nieuwe methode van opwarmen.
Hoe werkt de inductie kookplaat
Bij een inductie kookplaat verwarmt een elektromagnetisch veld de kookzone. De inhoud van de pan wordt krijgt de warmte overgedragen via de bodem en dus heeft de warmtebron net zo groot als de onderzijde van de pan, wat bijdraagt aan de veiligheid van het systeem. Deze methode is niet alleen erg veilig, maar verbruikt ook nog eens erg weinig energie. Wel moeten de pannen die u gebruikt geschikt zijn voor elektrisch koken en een platte bodem hebben.
Optimale veiligheid
Inductieplaten zijn meestal zo goed beveiligd, dat ze alleen in werking treden als er een gevulde pan op staat en blijven dus inactief als er een ander metalen voorwerp, zoals een mesje, op ligt. Een ander voordeel wat betreft veiligheid: de kookplaat wordt tijdens het bereiden van de maaltijd niet warm.
Bediening inductie kookplaat
De inductiekookplaat heeft een touchbediening. Het regelen van de temperatuur bij dit systeem ideal: net zo precies als de keramische kookplaat en net zo makkelijk als de gaskookplaat.
(Belangrijk om te weten: pannen die u reeds op een gaskookplaat heeft gebruikt, kunt u eigenlijk niet meer gebruiken op keramische of inductie kookplaten. Door het koken op gas gaat de bodem van de pan namelijk bol staan en werkt de verwaming door elektriciteit niet meer optimaal.)
Vermogen van de inductie kookplaat
Omdat elektrische kookplaten een groot vermogen hebben en ze doorgaans veel energie verbruiken, is het verstandig de groepen in uw meterkast te laten controleren door een erkende installateur. Deze kan aangeven of het aantal elektriciteitsgroepen genoeg is en kan indien nodig extra groepen maken.
De capaciteit van de kookzone wordt in Watt uitgedrukt. Als u een groot gezin heeft, of om een andere reden vaak grote hoeveelheden kookt, is een kookzone met een hoog vermogen eigenlijk een vereiste. Een hoog vermogen is ook handig voor wokken en voor als u snel iets aan de kook wilt brengen. Voor kleine hoeveelheden, sudderen en een gerecht op temperatuur houden zijn lage vermogens juist weer geschikt. Omdat het type gerecht wat u bereidt waarschijnlijk per dag verschillend is en ook de hoeveelheid varieert, is de gemiddelde kookplaat met 4 pitten van alle markten thuis en voorzien van kookzones met verschillende vermogens. Meestal hebben deze kookplaten een kookzone met een hoog vermogen, een met een laag vermogen en twee met een normaal vermogen. Naast de standaard kookplaten met 4 pitten, zijn er ook kookplaten verkrijgbaar met meerdere kookzones, oplopend tot 7.
Overige keuzes die u moet maken bij de aanschaf van een kookplaat
Breedte van de kookplaat
De breedte van een kookplaat is vooral belangrijk als u een ingebouwde kookplaat wilt. Er zijn kookplaten met een breedtje van 55 tot 90 cm.
Vrijstaand of inbouw kookplaat?
Het is natuurlijk handig om te weten of u een ingebouwde of liever een vrijstaande kookplaat in uw keuken wilt hebben. Inbouwkeukens zijn tegenwoordig meestal voorzien van een ingebouwde kookplaat en ook de modernere systemen zoals de keramische of inductiekookplaten zijn doorgaans inbouwmodellen. Toch zijn er ook heel veel kookplaten los verkrijgbaar en u doet er goed aan om als u eenmaal een kookplaat heeft uitgezocht, eens op internet te kijken of in de winkel te informeren naar de mogelijkheden van het door u uitgezochte model.
Indicatielampje kookplaat
Omdat een kookplaat op elektriciteit na het koken nog een tijdje warm blijft, is het natuurlijk belangrijk om te weten wanneer de kookplaat nog bezig is met afkoelen. De rest-warmfunctie geeft dit per kookzone aan door middel van een lampje of een oplichtende letter (h). Zolang het lampje nog rood is, of knippert, is de kookzone nog niet volledig afgekoeld.
‘Booster’-functie
Als u snel even iets wilt bakken of aan de kook wilt brengen, biedt deze functie een uitkomst: de keramische of inductiekookplaat wordt dan een korte tijd ingeschakeld op vol vermogen.
Panherkenning
Bij deze moderne functie herkent de kookplaat de maat van de pan door middel van sensoren. Op deze manier bepaalt de plaat zelf hoe groot de in te schakelen kookzone moet zijn. Is het gerecht eenmaal aan het koken, dan verminderen de sensoren de warmtetoevoer tot de stand die u gekozen heeft.
Halolightzones
U kunt er ook voor kiezen een elektrisch kooksysteem te combineren met zogenaamde ‘Halolightzones’, die op basis van halogeenlicht werken. Deze zones hebben meer vermogen, zijn sneller op temperatuur en koelen ook sneller weer af. Wel gebruiken ze veel energie, kunnen etensresten inbranden en gaat de warmtebron niet lang mee.
Quicktherm
Deze techniek verwarmt de pan door middel van infraroodstraling. De kookplaat komt snel op temperatuur, is makkelijk schoon te maken en de warmte wordt gelijkmatig verdeeld.
Module-elementen voor kookplaten
De module-elementen of ‘domino inbouwelementen’ bieden u de mogelijkheid de voor u geschikte kookplaat samen te stellen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om naast een keramische kookplaat met twee zones, ook een grillplaat, ingebouwde friteuse, een inductiekookveld, een visbrander of een wokbrander op gas of inductie te plaatsen. Bij sommige fornuizen kunt u ook een gietijzeren grillplaat kopen, die u over twee branders tegelijk plaatst.
Kinderslot kookplaat
Voor optimale veiligheid zijn er ook kookplaten met een kinderslot, een timer, waarbij de kookplaat alleen ingeschakeld kan worden op tijden wanneer u deze doorgaans gebruikt, en een afdekplaat.
Gratis bezorging in NL vanaf €100 euro
14 dagen bedenktijd
Veilig betalen