Terug | Home

De afzuigkap

Koken kan best leuk zijn.. Nagenoeg zorgt het wel voor vette damp, rook en onaangename luchtjes in de keuken, wat het keukentoebehoren kan aantasten en -vooral bij open keukens- de huis van een ongewenste geur kan voorzien. Een ventilatiesysteem is niet genoeg om alles weg te werken en ook een raam of deur openzetten is niet voldoende. Zo ververst u de lucht wel, maar deze wordt dan niet gereinigd. De oplossing is simpelweg de afzuigkap. Deze voert de vieze luchtjes via een filter af naar buiten waardoor u in een frisse keuken uw favoriete maaltijden kunt bereiden en uw keukenmateriaal bespaard blijft.

Verschillende soorten en maten afzuigkappen
Er zijn vele soorten en maten afzuigkappen en om de voor u geschikte afzuigkap te vinden, moet u op het volgende letten:

  • Modellen
  • Met motor, of zonder?
  • Vermogen
  • Geluidsniveau
  • Kosten

Afzuigkap modellen
Afzuigkappen zijn er in verschillende modellen, maar ongetwijfeld past niet elk model bij uw keuken. Hieronder een overzichtje van de verschillende types waaruit u kunt kiezen:

Het schouwmodel
Wilt u een echte blikvervanger in de keuken? Dan is dit type afzuigkap misschien iets voor u. Deze afzuigkap is meestal van RVS of een combinatie van RVS met glas gemaakt en is weer onder te verdelen in twee categorieën:

Kookeiland afzuigkapde wandschouw en de eilandschouw.
De eerste wordt aan de wand bevestigt en is in verschillende breedtes (van 60 tot 120 cm) verkijgbaar. De tweede wordt los boven een keukeneiland opgehangen. Als het niet mogelijk is de afzuigkap tegen de muur te monteren, is dit dus één van de alternatieven. Omdat het schouwmodel zo duidelijk aanwezig is in uw keuken, is het belangrijk dat het mooi is vorm gegeven. Hierdoor zijn er verschillende designs die variëren van rond tot piramidevormig.

Vlakscherm afzuigkap De vlakschermafzuigkap

Deze uitvoering is veel minder opvallend dan de schouwmodellen, omdat het in een bovenkastje wordt geïntegreerd. Op deze manier is alleen de voorkant van het apparaat zichtbaar en u stelt de kap in werking door dit frontje uit te schuiven.

De geïntegreerde afzuigkap
Vindt u een zichtbare afzuigkap maar niets? U kunt het apparaat dan als het ware ‘verstoppen’ in één van uw keukenkastjes. De afzuigkap wordt achter de deur van zo’n kastje gemonteerd en treedt in werking als u het deurtje opent. Het kastdeurtje krijgt de rol van een dampscherm. Inbouwunits
Als u al een schouw of andere ombouw in uw keuken heeft, is het mogelijk om de afzuigkap hierin te monteren. Net als de geïntegreerde afzuigkap, is dit model dus ook een optie voor als u liever niet heeft dat de afzuigkap te zien is.

De onderbouw afzuigkap

Onderbouwmodellen worden onder een -vaak ingekort- keukenkastje bevestigd en steekt onder het kastje uit, waardoor het apparaat erg zichtbaar is. De onderbouwafzuikap is erg simpel en misschien niet volgens de laatste trend, maar dit model is meestal wel het goedkoopst.

Downdraft of afzuigunit in het werkblad
Bevindt uw aanrecht zich voor een raam en zijn de onderbouw- inbouw- en wandschouwafzuigkappen dus geen opties? Dan kunt u naast een eilandschouw ook voor een tafelschouw kiezen. Deze is overigens ook ideaal voor een kookeiland en maakt een moderne keuken helemaal af.

Randafzuiging
Dit systeem staat meestal op een op het werkblad bevestigde unit en neemt hierdoor veel minder plaats in dan één van de andere types afzuigkappen. De lucht wordt langs de zijkanten van de kookzone haast geruisloos weggezogen. Let wel, dat deze manier van afzuiging meer een aanvulling is op een andere vorm van keukenventilatie, voor als u bijvoorbeeld uw grill-element wilt gebruiken. Ook moet u rekening houden met het gebruik van hoge pannen: als de stoom uit de pannen omhoog gaat kan het systeem deze niet wegvoeren.
Belangrijk om te weten: als u een gasfornuis heeft, is het niet verstandig voor wand- of randafzuiging te kiezen, omdat deze een tekort aan lucht kan veroorzaken. Hierdoor kan de verbranding niet goed verlopen en komen er schadelijke gassen vrij.
Het is dus belangrijk dat uw keuken van genoeg verse lucht wordt voorzien.

Extra’s
De wat modernere afzuigkappen zijn vaak voorzien van praktische extra’s:

  • Een filterverzadigingslampje geeft aan wanneer het tijd is uw filter te verschonen.
  • Sommige uitvoeringen beschikken over een speciale sensor die meldt wanneer u uw afzuigkap beter uit- of aan kan zetten.
  • Bent u gesteld op gemak? Er bestaan zelfs afzuigkappen met een afstandsbediening, waarmee u soms ook van tevoren de gebruiksduur van het apparaat kunt programmeren.
  • Omdat de ventilatielucht van een afzuigkap meestal kouder is dan die in uw huis doorstroomt, verliest u warmte èn energie. Een warmte terugwinunit (WTW-unit) voorkomt dit verlies, doordat de warmte van de afgezogen lucht wordt vastgehouden in de unit. Als de schone lucht via de recirculatiekap weer uw keuken in wordt gevoerd, komt het eerst langs de unit, waar de lucht weer wordt opgewarmd.Afzuigkappen met of zonder motor?

De meeste nieubouwwoningen zijn tegenwoordig al voorzien van een ventilatiesysteem. Het is dan niet slim om voor een afzuigkap met een motor te kiezen, omdat deze dit ventilatiesysteem kan verstoren. Speciaal hiervoor bestaan er motorloze afzuigkappen, die worden aangesloten op het luchtreinigingssysteem van uw huis. Om het centrale ventilatiesysteem op u keuken te concentreren, moet eerst een klep worden open gezet. Een voordeel van de motorloze afzuigkap is dat het bijna geruisloos zijn werk doet.

In tegenstelling tot een motorloze afzuigkap, kunt u bij een afzuigkap met motor de afzuiging regelen d.m.v. druktoetsen, schuifregelaars, tuimeltoetsen of tiptoetsbediening. Hoewel afzuigkappen meestal over één motor beschikken, zijn er ook apparaten die van twee motoren voorzien zijn. Deze hebben een grote afzuigcapaciteit, maar kunnen ook meer geluid produceren.

Het vermogen van de afgzuigkap
Het vermogen van een afzuigsysteem wordt in m³/uur uitgedrukt. De geschikte capaciteit moet namelijk gelijk zijn aan de kubieke inhoud van uw keuken. Meestal hebben afzuigsystemen een capaciteit tussen de 200 en 800 m³ per uur. Hoe weet u wat voor vermogen een afzuigkap in uw keuken moet hebben? Met een eenvoudige rekensom: het apparaat moet op de laagste stand in staat zijn het totale keukenvolume 8 tot 10 keer te verversen.

Het geluidsniveau
Als u besluit een afzuigkap met motor aan te schaffen, doet u er goed aan ook op het geluidsniveau letten. Vooral bij een open keuken is een wat stillere afzuigkap erg prettig en zijn afzuigsystemen met minder dan 50 dB zeker aan te raden. Er bestaan overigens ook modellen, die geïsoleerd zijn met een geluidsdemping.

De kosten van de afzuigkap

Afzuigkappen zijn al verkrijgbaar vanaf 50 euro, maar de prijs hangt natuurlijk af van verschillende factoren (denk hierbij aan het model, het vermogen en eventuele extra’s). Simpele onderbouwafzuigkappen zijn vanzelfsprekend veel goedkoper dan een luxe schouwmodel (tot 1500 euro) met een trendy design.

Overige tips

  • Het is het beste als het luchtafvoerkanaal zo min mogelijk bochten heeft; deze verminderen meestal de capaciteit.
  • Voor het plaatsen van een inbouw-, onderbouw-, of schouwafzuikap is technische kennis noodzakelijk.
  • De afzuigkap moet dezelfde breedte hebben als uw kookplateau
  • Als u niet veel moeite wilt hoeven doen voor een schoon filter in uw afzuigkap, kunt het beste op zoek gaan naar een afzuigsysteem die voorzien is van een metalen filter. Deze kunt u gewoon in de afwasmachine stoppen.

 

 

We staan voor je klaar

Vind snel en makkelijk je antwoord op klantenservice.

Bel +31 (0)416 53 47 50

Gratis bezorging in NL vanaf €100 euro

14 dagen bedenktijd

Veilig betalen

© 2024 KitchenOnline B.V.